Angst voor honden,
hondenfobie

Diegenen die voortdurend onrustig blijven in omgevingen waarin honden kunnen zijn en deze situaties vermijden, hebben een klacht die valt onder de definitie van hondenfobie of specifieke dierenfobie.

Angst dat een hond plotseling je pad kruist, maakt dat je situaties vermijdt of inspecteert op aanwezigheid van honden. In meer dan de helft van de gevallen is het onduidelijk waar de hondenangst door is ontstaan. De meesten hebben al vanaf kinderleeftijd last van angst voor honden, bij de ander ontstaat het in een latere levensfase. Hondenangst die op latere leeftijd ontstaat, hangt vaak samen met negatieve (bijt)ervaringen.

Kinderen komen vaak in behandeling omdat overmatige angst voor honden een gevaar geeft in het verkeer. Een schrikreactie voor een hond kan bijvoorbeeld leiden tot het plotseling de weg oprennen. Daarnaast ontstaat er onwenselijk ontwijkingsgedrag.

Volwassenen hebben veelal schaamte voor hun hondenfobie ontwikkeld. Ook beseft men dat de angst overgedragen kan worden op de kinderen. Dit is een extra motivatie waarom een ouder therapie start. Hondenfobie is namelijk een "besmettelijke angst". De angst kan gemakkelijk op de kinderen worden overgedragen.

Gedragstherapie is de aangewezen behandeling voor deze fobie. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de meeste gevallen af te raden.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt van een gespecialiseerde psycholoog individuele begeleiding waarin de volgende elementen zijn opgenomen:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van uw angst
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor hondenfobie
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u door uw angst voor honden veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.