Dwangstoornis, OCD, OCS
dwangklachten

Dwangklachten worden ook wel aangeduid met de term "obsessief compulsieve stoornis" (OCS) of Obsessive Compulsive Disorder (OCD).

Dwangklachten worden onderverdeeld in obsessies (dwanggedachten) en compulsies (dwangmatig gedrag of dwanghandelingen). Dwangklachten manifesteren zich in opdringende gedachten en gedragingen die moeten worden uitgevoerd om spanning te verminderen. Dit kan leiden tot urenlang handen wassen, tellen, rituelen uitwerken, controleren etc. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot meer angst en dan zit je in een vicieuze cirkel.

Veel dwangmatig gedrag richt zich op het verminderen (ongedaan maken) van gevoelens van gevaar of onheil. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Bij smetvrees of angst voor gifstoffen, asbest, bacteriën wordt veelal de omgeving of het lichaam uitvoerig gecontroleerd. Door middel van handen en/of kleren wassen, het dichthouden van ramen. Dit werkt maar voor korte duur.
  • Bij rituelen probeert men door schijnbaar onlogisch gedrag het gevoel van angst of onheil af te wenden. Voorbeelden zijn: het niet op de randen van stoeptegels mogen stappen, het eindeloos opzeggen van gebeden of leuzen, het dragen van bepaalde kleuren kleding etc. Veelal is er sprake van 'magisch denken'. Dit is een manier van denken waarbij twee zaken worden verbonden die niet met elkaar verband houden. Bijvoorbeeld "Ik rijd niet langs begraafplaatsen omdat het ongeluk brengt".
  • Bij bepaalde dwanghandelingen is het niet duidelijk waarom je iets moet doen. "Ik moet altijd 3 keer de deurklink aanraken, want het geeft me een goed gevoel, ik weet echter niet waarom dat zo is, maar het is nu eenmaal zo".

Dwanggedachten kunnen een marteling zijn. Steeds worden je gedachten gestuurd naar hetzelfde, alsof een toets van het toetsenbord is blijven steken en zich steeds herhaalt. "Heb ik het gas wel uit gedaan?" "Heb ik onderweg niets beschadigd?" "Als ik maar niet hard ga gillen in de klas." "Als ik maar geen aids heb gekregen toen ik iemand een hand gaf." "Ik moet hem vandaag bellen, anders brengt dat onheil". Dit soort dwangmatig denken veroorzaakt veelal ook een vorm van vermijdingsgedrag.

Dwangklachten komen nogal eens voor in combinatie met andere gevoeligheden of aandoeningen. Depressie, fobieklachten, dwangmatige persoonlijkheid, traumatisch verleden, overspannenheid etc. In een behandeling zal daarom goed gekeken moeten worden of deze eventueel bijkomende klachten ook behandeld dienen te worden.

Veel dwangklachten zijn goed te behandelen of minimaal milder te maken. De door IPZO toegepaste behandelvorm is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarin is aangetoond dat cognitieve gedragstherapie, soms in combinatie met medicatie, de meest effectieve behandelmethode is.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt van een gespecialiseerde psycholoog individuele begeleiding waarin de volgende elementen zijn opgenomen:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van dwangklachten
  • Toepassing van bewezen effectieve technieken om dwangmatigheden aan te pakken
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u door uw angst veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.