Hypochondrie, ziektevrees

Hypochondrie houdt in dat men een grote vrees heeft om een ernstige ziekte te hebben. Deze angst is terug te voeren op angstige gedachten over lichamelijke gevoelens of symptomen. Het gaat hier om gedachten die steeds leiden tot het catastrofaal interpreteren van lichaamssignalen.

Bij ziektevrees gaat het om voortslepende onrust die ontstaat bij lichamelijke gevoelens of zichtbare kenmerken van je lichaam (bijvoorbeeld een vlekje op de huid). Risicoloze hartkloppingen, een blaasje op je tong, pijn in de borst ten gevolge van spanning, wazig zien, een raar gevoel in het hoofd etc. leiden tot slepende angst. Deze angst kan soms weken lang blijven "vastzitten".

Men zoekt steeds naar geruststelling voor de angst, maar krijgt deze veelal niet voldoende waardoor de onrust blijft bestaan. Mensen gaan verschillend om met de onrust. De een gaat vaak naar de dokter, terwijl de ander niet naar de dokter durft te gaan vanwege de angst dat de dokter een fatale diagnose zou kunnen stellen. Sommige mensen inspecteren het lichaam of er geen afwijkingen of ziektekenmerken zijn, men surft op internet naar meer informatie, men vraagt naasten om geruststelling etc. De mensen in de omgeving raken vaak na verloop van tijd geÏrriteerd omdat zij onmachtig zijn de onrust te stoppen.

Hypochondrie is veelal langdurige problematiek en wisselt qua intensiteit. Veel mensen met hypochondrie kennen naast de angst ook neerslachtigheid.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van ziektevrees
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor deze angst
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Ook als u door ziektevrees veel situaties bent gaan vermijden of controleren, ondersteunen wij u hierin.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.