Angst voor onweer,
onweersangst

Mensen met een enorme angst voor onweer voelen zich vaak onbegrepen en niet gerespecteerd om hun angstklacht. 'Doe niet zo raar', 'hou je toch rustig' zijn veel gehoorde opmerkingen. Angst voor onweer kan ernstige vormen aannemen. Vanaf dat moment spreken we van een onweerfobie.

De vrees voor onweer wordt een angststoornis als men actief strategieŽn ontwikkelt om rustig te blijven tijdens (naderend) onweer. Overmatige angst voor onweer kenmerkt zich door vermijdingsgedrag en controlegedrag.

Controlegedrag: Mensen met onweersangst letten veelvuldig op het weer, controleren buienradar en overige weersverwachtingen. Wanneer het dagen lang warm en broeierig weer is, blijft men onrustig. Roffelend geluid, of knipperende lampen kunnen al tot een hevige schrikreactie leiden. Zelfs het oppikken van woorden beginnend met 'onw' zoals 'onwerkelijk', 'onwezenlijk' of 'onwaarschijnlijk' lijden soms al tot verhoogde waakzaamheid.

De vermijdingsgedragingen kunnen divers zijn: Schuilen in de kelder, in de WC of onder een deken, vermijden van kamperen of het vakantiehouden in de bergen, het naar huis roepen van de partner bij naderend onweer om niet alleen te zijn, het huis of werk ontvluchten om naar een "veiliger" plek te gaan, huis bedraden met bliksemafleiders, muziek aanzetten of oordoppen gebruiken om niets te horen.

De behandeling omvat tevens huiswerk en registratieopdrachten en wordt uitgesmeerd over 2 seizoenen. Wanneer men bang is voor onweer ten gevolge van bijvoorbeeld blikseminslag of trauma zal gewerkt worden aan het verwerken van de gebeurtenis die tot de onweersangst heeft geleid.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van onweersangst
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor deze angst
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u medicatie gebruikt om de angst te onderdrukken bespreken wij graag, in samenwerking met uw arts, hoe dit af te stemmen.
  • Als u door uw angst voor onweer veel situaties bent gaan vermijden of controleren, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen en controles.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.